De Brief

Aly vertelt…

Ik werd gebeld door een, voor mij onbekende, Saskia. Zij vertelde dat ze hun huis aan de Frederik Hendriklaan aan het verbouwen waren en daarbij een brief uit 1944 vonden achter een plint. Op de envelop een postzegel van 1,5 cent en gericht aan Aly Oudhof.

Of ze die brief mocht komen brengen, want u bent al aardig op leeftijd? Ja je moet niet schrikken van een oud rimpelig oudje, antwoordde Aly. Dus de volgende dag stond Saskia voor de deur en zei tegen Aly: “Is uw moeder ook thuis?”

Nou het ijs was gelijk  gebroken, aldus Aly. De brief is gedateerd 15 juni 1944. Ritske (toen nog verloofde van Aly) was verpleger in het Sanatorium en zat in de nachtdienst. Het Sanatorium was tevens zijn onderduikadres want met zijn leeftijd werden alle jongens naar een kamp of naar Duitsland gestuurd.

Hoe spannend kan het zijn, want op de begane grond waren de Duitse soldaten ondergebracht en Ritske werkte op de eerste verdieping. Maar volgens Aly, waren ze bang voor de patiënten. Maar De Brief was een verrassende herinnering van haar jonge jaren en ook voor de kinderen een waardevol document.

Met dank aan Aly dat je dit met ons wilde delen.

Opgetekend door Ans…

Nog even leuk om te melden is dat Aly op 28 oktober 95 jaar is geworden, wat haar echt niet is aan te zien. Ze is de oudste bewoonster van de woongroep en woont er al ruim 21 jaar. 

 

Bron: Belcourtje nr 7-4